Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα, αφού είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό και την διύλιση όλων των βλαβερών ουσιών από τροφές  που περνούν στο αίμα.

Είναι επί της ουσίας το όργανο που «φυλακίζει» τις τοξίνες και προστατεύει όλα τα υπόλοιπα όργανα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να το προσέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι παρακάτω τροφές βοηθούν.

Λεμόνι και lime: Περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενεργοποιεί το συκώτι και βοηθά στη μετατροπή τοξικών ουσιών σε ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.

Γκρέιπφρουτ: Άλλη μια πηγή της «καθαριστικής» για το συκώτι γλουταθειόνης. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, αυξάνοντας την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του συκωτιού και τη φυσική διαδικασία καθαρισμού του.

Καρότα: Τα καρότα, εκτός από βιταμίνη Α, είναι πλούσια και σε γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας του συκωτιού, γι’ αυτό φροντίστε καθημερινά να τρίβετε λίγο στη σαλάτα σας. Ανάλογη δράση έχει και το παντζάρι.

Ντομάτες: Περιέχουν υψηλά ποσοστά γλουταθειόνης και εκτός από το συκώτι προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και των πνευμόνων χάρη στο λυκοπένιο.

Σπανάκι: Το ωμό σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή γλουταθειόνης, «ξυπνώντας» τα καθαριστικά ένζυμα του συκωτιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here