Η Γη της Ελιάς: Η Στέλλα Φυρογένη και το κρυφό της ταλέντο!

345

Η Στέλλα Φυρογένη έχει κερδίσει την καρδιά του τηλεοπτικού κοινού μέσα από τον ρόλο της Χάιδως στη σειρά του MEGA «Η Γη της Ελιάς».

Η ταλαντούχα ηθοποιός είναι 54 ετών, γεννήθηκε στη Γερμανία από πατέρα Πειραιώτη και μητέρα Ηπειρώτισσα. Οι τρεις τους γύρισαν στην Ελλάδα όταν ήταν δυόμιση ετών. Εμειναν στη Θεσσαλονίκη την οποία λάτρεψε αλλά αναγκάστηκε να την αποχωριστεί στα 18 της, όπου και ήρθε στην Αθήνα για τις σπουδές της στο Εθνικό.

Εκεί ένιωσε από την πρώτη στιγμή πολύ οικεία και ενώ προς τα τέλη της σχολής είχε αρχίσει να πρωταγωνιστεί σε κορυφαίες παραστάσεις, ερωτεύτηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει τον καλό της στην Κύπρο. Μπήκε στον θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, έναν εξαιρετικά δυναμικό θίασο και είδε τη ζωή της να αλλάζει. Μέσω των συναδέλφων της και εκλεκτών φίλων, γνώρισε την Κύπρο καλύτερα.

Εκτός από τον άνθρωπο της και την τέχνη της, έχει ερωτά και για τη μουσική, μάλιστα είναι και η ερμηνεύτρια του συγκροτήματος STLAFI.

Η «Γη της ελιάς» είναι η πρώτη της τηλεοπτική δουλειά και για να υποδυθεί αυτή την ηρωίδα έψαξε σε μνήμες του παρελθόντος, σε γυναίκες της υπαίθρου και φίλους που ζούσαν σε χωριά.

Συνοπτικά
Γέννηση: 1968 (ηλικία 54 χρονών)
Εκπαίδευση
Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου (αποφοίτηση 1992)
Σύντομο Βιογραφικό
Η Στέλα Φυρογένη είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1968 (ηλικία 54 χρονών).

Αριστούχος απόφοιτη δραματικής σχολής Εθνικού θεάτρου (1989-1992).

Σκηνοθέτησε τις παραγωγές «Ινκόγκνιτο» και «Το παλάτι του τέλους» (ΘΟΚ).

Ως ηθοποιός έπαιξε/πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις «Καλντερόν» (Αγκοστίνα), «Νεφέλες» (χορός), «Σιωπηλή γυναίκα» (Σιωπηλή γυναίκα), «Αντιγόνη» (Ευριδίκη) στο Εθνικό Θέατρο κ.ά., «Ορλάντο» (Ορλάντο, θεατρική ομάδα Περσόνα), Βυσσινόκηπος» (Λιούμπα, θεατρική ομάδα Open arts), «Τρεις ψηλές γυναίκες» (Γυναίκα Β, θεατρική ομάδα Μάριου Μεττή) και στον ΘΟΚ στις παραστάσεις «Ντα» (Μαίρη), «Καζιμίρ και Καρολίνα» (Καρολίνα), «Μικρές τραγωδίες» (Δόνια Άννα), «Περί έρωτος» (Η νεαρή γυναίκα), «Ο γλάρος» (Μάσα), «Το γαϊτανάκι του έρωτα» (η Γυναίκα), «Φοίνισσες» (Αντιγόνη), «Επτά επί Θήβας» (Κορυφαία), «Η ποντικοπαγίδα» (Κάθριν Κέιζουελ), «Μπαμπάδες με ρούμι» (Τζένυ), «Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» (Η γυναίκα κοράκι), «Οθέλλος» (Ιάγος), «Η πέτρα» (Χάιντρουν), «Όπερα της πεντάρας» (Τζένη), «Καλοκαίρι και καταχνιά» (Άλμα), «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Ιφιγένεια), «Τρίτο στεφάνι» (Νίνα), «Σαμία» (Σαμία), «Το ξύπνημα της άνοιξης» (Ο άντρας με τη μάσκα), «Το γλυκό πουλί της νιότης» (Αλεξάντρα ντελ Λάγκο), «Αύγουστος» (Μπάρμπαρα), «Αστερισμοί» (Μάριαν), «Το παλάτι του τέλους» (Λίντυ Ίνγκλαντ) κ.ά. Στις ταινίες μικρού μήκους «Ο Εντομοσυλλέκτης», «Παιχνίδια ζωής», «Φάρμακον», «5 ways to die», «Πάνω η κάτω» κ.ά. Στις ταινίες μεγάλου μήκους «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου», «Δρόμοι και πορτοκάλια», «BAR», «Κάτω απ’ τ’ άστρα», «GUILD», «The two faces of January», «Παύση» κ.ά.

Τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας γυναικείου ρόλου στα έργα «Ορλάντο» (2003-2005), «Ινκόγκνιτο» (2007-2009) και «Το γλυκό πουλί της νιότης» (2015-2016) Βραβεία Θεάτρου Κύπρου, επίσης, με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Εντομοσυλλέκτης» (Μεσογειακό φεστιβάλ νέων κινηματογραφιστών) και για την ταινία «Φάρμακον» (Κυπριακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους).

Είναι ιδρυτικό μέλος και βασική ερμηνεύτρια του μουσικού σχήματος STELAFI.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Αντιγόνη (2016), Καλιγούλας (2017), Αύγουστος (2015), Αστερισμοί (2014).

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ