Moringa: Η «πράσινη» σούπερ τροφή!

586

Τα superfoods έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας και αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Τα οφέλη που προσφέρει άλλωστε μια υπερτροφή είναι πολλαπλά και εκτείνονται από την ευεξία και την ενίσχυση του οργανισμού, μέχρι το αδυνάτισμα.

To Moringa Oleifera είναι γνωστό ως το «Δέντρο της Ζωής» για τη εξαιρετικά μεγάλη πυκνότητα του σε βιταμίνες και θρεπτικά. Μια νέα «πράσινη» σούπερ τροφή.

Τι είναι το Moringa;

Το Moringa oleifera είναι το ευρύτερα καλλιεργημένο είδος στο γένος Moringa, το μοναδικό γένος στην οικογένεια φυτών Moringaceae. Το δέντρο moringa αναπτύσσεται κυρίως σε ημιάρχες, τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Αντέχει ένα ευρύ φάσμα συνθηκών εδάφους, αλλά προτιμά τα ουδέτερα έως ελαφρώς όξινα (pH 6,3 έως 7,0), καλά στραγγιζόμενα αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός moringa, με ετήσια παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων τόνων φρούτων από έκταση 380 km². Όλα τα μέρη του συγκεκριμένου φυτού (φύλλα, φλοιός, άνθη, σπόροι) χρησιμοποιούνται για την δημιουργία παραδοσιακών φαρμάκων. Το συγκεκριμένο φυτό λέγεται πως χρησιμοποιούταν από τους Ινδούς ως φάρμακο ξεκινώντας πριν από περίπου 5.000 χρόνια, αλλά και από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους. Η έρευνα έχει εξετάσει πώς μπορεί να επηρεάσει τα προφίλ των λιπιδίων στο αίμα. Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα περιέχουν χαμηλές περιεκτικότητες πολυφαινολών οι οποίες υπόκεινται σε βασική έρευνα για τις πιθανές τους ιδιότητες. Παρά τη σημαντική προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις βιολογικές ιδιότητες των συστατικών moringa, υπάρχουν λίγες υψηλής ποιότητας μελέτες στον άνθρωπο που δικαιολογούν τη χρήση τους για τη θεραπεία των ανθρώπινων ασθενειών.

Ποια τα οφέλη του;

Είναι πολύ θρεπτικό
Η μεγάλη περιεκτικότητα του Moringa σε βιταμίνες Α, C, Ε και B το καθιστούν ως ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, αφού περιέχει μεταξύ άλλων 7 φορές την ποσότητα της βιταμίνης C των πορτοκαλιών.

Τα φύλλα Moringa αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι φρέσκα, κομμένα φύλλα (21 γραμμάρια) περιέχει:

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη Β6: 19% της ΣΗΠ
Βιταμίνη C: 12% της ΣΗΠ
Σίδηρος: 11% της ΣΗΠ
Ριβοφλαβίνη (Β2): 11% της ΣΗΠ
Βιταμίνη Α (από β-καροτένιο): 9% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο: 8% της ΣΗΠ

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Μια μελέτη στις γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 1,5 κουταλάκια (7 γραμμάρια) σκόνης φύλλων moringa κάθε μέρα για τρεις μήνες αύξησε σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του αίματος. Το εκχύλισμα φύλλων Moringa μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό τροφίμων. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κρέατος μειώνοντας την οξείδωση.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μια μελέτη σε 30 γυναίκες έδειξε ότι η λήψη 1,5 κουταλάκια (7 γραμμάρια) σκόνης φύλλων moringa κάθε μέρα για τρεις μήνες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά 13,5% κατά μέσο όρο. Μια άλλη μικρή μελέτη σε έξι άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 50 γραμμαρίων φύλλων moringa σε γεύμα μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 21%.

Μπορεί να μειώσει την φλεγμονή
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ισοθειοκυανικά είναι τα κύρια αντιφλεγμονώδη συστατικά σε φύλλα, λοβούς και σπόρους moringa.

Βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου
Το Moringa υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία λόγω των αντιοξειδωτικών και νευρο-ενισχυτικών του δραστηριοτήτων. Έχει επίσης δοκιμαστεί ως θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer με ευνοϊκά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε και C καταπολεμά την οξείδωση που οδηγεί σε εκφυλισμό νευρώνων, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η υπερτροφή αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής ή να προστεθεί σε μορφή σκόνης στους χυμούς, τα smoothies και τα ροφήματα. Επίσης, μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι ή σαν καρύκευμα στο φαγητό. Τέλος, πολλοί είναι και αυτοί που το χρησιμοποιούν αντί για αλεύρι στα γλυκά τους.

Η κατανάλωση του moringa είναι πιθανόν ασφαλής όταν χρησιμοποιείται με σύνεση (έως και 6 γραμμάρια καθημερινά για περίοδο έως 3 εβδομάδων) και λαμβάνεται από το στόμα. Τα φύλλα, τα φρούτα και οι σπόροι του μπορεί να είναι ασφαλείς και βρώσιμοι. Αυτό όμως που θα πρέπει να αποφύγετε είναι η κατανάλωση της ρίζας και των εκχυλισμάτων της. Τα συγκεκριμένα μέρη του φυτού ενδέχεται να περιέχουν κάποια τοξική ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει παράλυση αλλά και θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ