O Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει 5 διαφορετικούς τρόπους για να φτιάξεις μαγειρίτσα. Μαγειρίτσα:Κοκκινιστή- Vegan-Κοτόπουλο-στη Χύτρα Ταχύτητας-Καθιερωμένη (video)+ (συνταγές)

1055

Μια ακόμα ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση από τον αγαπημένο μας σεφ ενόψει του Πάσχα

1) Μαγειρίτσα κοκκινιστή

Μέθοδος Εκτέλεσης

Πλένουμε πολύ προσεκτικά τη συκωταριά.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, τοποθετούμε τη συκωταριά και τη βράζουμε για 10 λεπτά.
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε όλη τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τον άνηθο, τον μάραθο, τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τη συκωταριά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε την κανέλα, την ντομάτα κονκασέ, το κόκκινο πιπέρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε για 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.

Συστατικά

1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 σκ. σκόρδο
1 ματσάκι άνηθο, + έξτρα για το σερβίρισμα
1 κ.σ. μάραθο
3 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.γ. πιπέρι, κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ: AKISPETRETZIKIS.COM


2) Vegan μαγειρίτσα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.

Tip

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλά μανιτάρια αντί για άγρια.

Συστατικά

40 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό άγρια μανιτάρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κρασί λευκό
1.500 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
200 γρ. ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο, + έξτρα, για το σερβίρισμα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, + έξτρα, για το σερβίρισμα
1 λεμόνι, σε φέτες, για το σερβίρισμα
παξιμάδια, για το σερβίρισμα
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ: AKISPETRETZIKIS.COM


3) Μαγειρίτσα κοτόπουλο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα συκωτάκια κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να φύγει η πικρή γεύση.
Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, φοράμε τα γάντια μας και κόβουμε το κοτόπουλο σε ωραίες μπουκίτσες 1 εκ.
Αφαιρούμε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα κόβουμε λίγο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μία άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει.
Ρίχνουμε και τους σπόρους γλυκάνισου, το κοτόπουλο, τα συκωτάκια και ανακατεύουμε.
Με το που πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο (ή τον ζωμό), τον μισό άνηθο χωρίς τα κοτσάνια, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Μετά από 20 λεπτά, το ρύζι έχει βράσει και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 2, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα υπόλοιπα μυρωδικά μας (1/2 άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι) και λίγο μπούκοβο.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας στο μπολ.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε πίσω στη φωτιά.
Περιμένουμε 30” να πήξει η σούπα και ανακατεύουμε. Αν έχει πήξει πολύ προσθέτουμε καυτό νερό για να τη φέρουμε στην επιθυμητή σύσταση.
Μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι.
Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.

Tip

Ζητήστε από το χασάπη σας, να σας δώσει φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλο!

Συστατικά

300 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο, μπούτι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. γλυκάνισο, σε σπόρους
220 γρ. ρύζι γλασέ
100 ml κρασί λευκό
1 1/2 -2 λίτρα ζωμό, κοτόπουλο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
100 γρ. σπανάκι
Για το αβγολέμονο

2 αβγά
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.γ. κορν φλάουρ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ: AKISPETRETZIKIS.COM


4) Μαγειρίτσα στη χύτρα ταχύτητας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Τοποθετούμε την ίδια χύτρα ταχύτητας ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη χύτρα.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στη χύτρα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό και κλείνουμε το καπάκι. Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Γυρίζουμε τη βαλβίδα να αποσυμπιεστεί η χύτρα και ανοίγουμε το καπάκι.
Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη χύτρα.
Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι, γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και ανοίγουμε το καπάκι.
Για το αυγολέμονο

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στη χύτρα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας τη χύτρα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον άνηθο στη χύτρα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο και πιπέρι.

Συστατικά

1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
2 φέτες λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
10-15 κόκκους πιπεριού
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. κρασί λευκό
1 κύβο κότας
1 1/2 λίτρο νερό
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
100 γρ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο

ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 αβγά
1/2 ματσάκι άνηθο
Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. άνηθο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
πιπέρι

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ: AKISPETRETZIKIS.COM


5) Μαγειρίτσα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
Για το αυγολέμονο

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.

Συστατικά

1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
2 φέτες λεμόνι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
10-15 κόκκους πιπεριού
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κλ. δεντρολίβανο
50 γρ. κρασί λευκό
1 κύβο κότας
1 1/2 λίτρο νερό
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
1/4 ματσάκι άνηθο
100 γρ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο

ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. άνηθο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
πιπέρι
φρέσκο κρεμμυδάκι

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ: AKISPETRETZIKIS.COM


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ