Φτιάχνουμε “Σφακιανές Πίτες” του Σασμού δείτε τα υλικά της αυθεντικής συνταγής!

731

Παρακολουθούμε με μανία και λατρεία την ελληνική σειρά “Σασμός” στον Alpha και αρκετές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε, ψάξουμε ή και να σάξουμε (φτιάξουμε) κρητικές συνταγές.

Με καταγωγή από την Κρήτη, δεν μπόρεσα να αντισταθώ και να σχολιάσω ένα ατόπημα της σειράς στο επεισόδιο 27, βλέποντας την παπαδιά να επιστρέφει από μία εκδρομή και να φέρνει “σφακιανές” πίτες στην χήρα Βρουλάκη.

Οι συγκεκριμένες πίτες θυμίζουν περισσότερο τηγανίτες, τηγανόψωμα και καθόλου σφακιανές πίτες, καθώς οι τελευταίες είναι πολύ λεπτές σε σημείο να διαφανίζουν.

Επειδή, όμως και η τέχνη της σφακιανής πίτας θέλει μαεστρία, σκέφτηκα μια παραλλαγή εύκολη, διατηρώντας τα ίδια υλικά της αυθεντικής συνταγής, αλλά με οπτικά χαρακτηριστικά και από τις πίτες της παπαδιάς.

Συνταγή:

  • 500 γρ. Μυζήθρα Κρήτης – Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακή φέτα, αφού την έχετε ξαλμυρίσει
  • 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml τσικουδιά – Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο
  • 250 ml νερό (περίπου)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη και ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Μέλι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη, σε ένα μπωλ αναμειγνύω το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την μαγιά, την τσικουδιά και το αλάτι και ζυμώνω μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Σκεπάζω το μπωλ και το αφήνω να “ησυχάσει” για περίπου μία ώρα.

Μετά την μία ώρα πλάθω τη ζύμη σε ομοιόμορφα μπαλάκια. Θέλουμε ζυγό αριθμό. Με τα υλικά της συνταγής εμένα μου προέκυψαν 14 μπαλάκια, που θα μετασχηματιστούν σε 7 πίτες.

Ωστόσο την γέμιση, δηλαδή την μυζήθρα, την έχω σε ένα άλλο μπωλ και υπολογίζω γύρω στις 7 μερίδες που θα μπουν μέσα στις πίτες.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, αρχίζω να πλάθω με τον πλάστη τα μπαλάκια σε όσο το δυνατόν στρογγυλά πιτάκια.

Απλώνω το τυρί μέσα στο πιτάκι , αφήνοντας λίγο περιθώριο στα άκρα, ώστε να μπορέσω να κλείσω την πίτα μετά.

“Καπακώνω” με ένα άλλο στρογγυλό φύλλο και κλείνω την πίτα μου, πιέζοντας ελαφριά περιμετρικά.

Αφού τελειώσω με τις πίτες, τις τοποθετώ προσεκτικά σε ένα ταψί και βάζω ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Ξεκινώ να τηγανίζω τις πίτες σε μέτρια φωτιά. Ενδιάμεσα προσθέτω ελαιόλαδο, όσο τηγανίζω τις πίτες, αλλά προσοχή το ελαιόλαδο να μη σκεπάζει την πίτα.

(Η αυθεντική σφακιανή πίτα δε θέλει λάδι στο τηγάνισμα.)

Χρειάζονται 2-3 λεπτά ανά πλευρά για κάθε πίτα, όπου θα δούμε να ξεκολλάει εύκολα και να έχει ένα χρώμα σαν ψημένη κρέπα.

Τοποθετώ σε έναν δίσκο τις πίτες και σερβίρω με μέλι.

Καλή όρεξη! Οβίδες!

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ