Θανάσης Τσαλταμπάσης: Ο Φώτης από την σειρά «Ευτυχισμένοι μαζί» υποδύεται τον Μήτσο Μυράτ, στην σειρά της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος»

269

Ο Ηθοποιός που έχει ταυτιστεί τηλεοπτικά με κωμικούς ρόλους, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης θα επιστρέψει στις οθόνες μας τη νέα σεζόν με τη σειρά «Φλόγα και άνεμος» της ΕΡΤ1.
Υποδυόμενος τον Μήτσο Μυράτ, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα διαφορετικό κόσμο.

Το «Φλόγα και άνεμος» είναι μια από τις νέες μεγάλες παραγωγές της ΕΡΤ. Πώς Νιώσατε όταν επικοινώνησαν μαζί σας;

Έχω πέντε χρόνια να κάνω τηλεόραση, από το «Daddy cool». Έχουν υπάρξει και προτάσεις που δεν μου ταίριαζαν. Μου αρέσει η πρόταση αυτή, η συνεργασία με τη Ρέινα Εσκενάζυ και το γεγονός ότι βασίζεται σε βιβλίο, οπότε έχεις’ μια σιγουριά σε ό,τι αφορά το κείμενο.

Επίσης, το ότι θα υποδυόμουν ένα υπαρκτό πρόσωπο έχει επίσης ενδιαφέρον γιατί χρειάζεται μια διαφορετική μελέτη και το είχα βιώσει όταν έκανα τον Τσάρλι Τσάπλιν στο θέατρο. Δεν φαντάζεσαι μόνο τον ήρωα, αλλά βρίσκεις πραγματικά γεγονότα, βάζεις τη φαντασία σου και δημιουργείς το ρόλο.

Η ΕΡΤ κάνει πολύ αξιοπρεπείς δουλειές και ήταν για εμένα μια ευκαιρία να ξαναβρεθώ στην όραση με καλές συνθήκες. Γιατί θέλω να συμμετέχω μόνο σε πράγματα που μου αρέσουν και με εκφράζουν. Δεν κάνω καμία δουλειά μόνο για να υπάρχω.

Τι έρευνα κάνατε για τον Μήτσο Μυράτ;

Υπάρχουν μόνο ελάχιστες φωτογραφίες του. Έζησε και δούλεψε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Έκανα κάποιες συζητήσεις με τη Ρέινα Εσκενάζυ και τον Στέφανο Δάνδολο, ο οποίος έγραψε το βιβλίο, και φαντάστηκα πράγματα.

Καθημερινά όλες οι εξελίξεις και τα νέα της σειράς Φλόγα και Άνεμος θα τα βρίσκεις εδώ.

Ο Μήτσος Μυράτ παντρεύτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα την Κυβέλη, απέκτησαν δύο παιδιά, χώρισαν και μετά παντρεύτηκε την αδελφή της Κοτοπούλη, τη Χρυσούλα, και έκανε δύο ακόμα παιδιά μαζί της.

Πώς ήταν η σχέση τους;

Ο Μυράτ ήταν μεγαλύτερος της. Γνωρίστηκαν όταν έπαιξαν μαζί στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και εκείνος τότε ήταν πιο γνωστός. Την ερωτεύτηκε και οι γονείς της της πρότειναν να τον παντρευτεί – και έτσι έγινε. Νομίζω ότι ο Μήτσος την αγάπησε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι η Κυβέλη εκείνον.

Μετά βλέπουμε πώς χωρίζουν και όσα ακολούθησαν όταν εκείνος πήγε στη Μαρίκα Κοτοπούλη -το αντίπαλον δέος της Κυβέλης- και βρήκε το νέο θεατρικό του σπίτι. Και παράλληλα με την ιστορία αυτή, και κυρίως με τον έρωτα της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου, βλέπουμε και την πορεία της Ελλάδας για εβδομήντα σχεδόν χρόνια. Εκεί είναι και το ενδιαφέρον της σειράς, που πιστεύω ότι θα ιντριγκάρει το τηλεοπτικό κοινό.

Μιλάμε για μια άλλη εποχή, για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία.

Στις αρχές του 20ού αιώνα δεν ήταν κίνητρο το να γίνεις ηθοποιός για να γίνεις διάσημος καθώς δεν υπήρχαν ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Ήταν άλλα τα κίνητρα για να επιλέξεις αυτό το επάγγελμα. Τώρα, το φως πέφτει πάνω στη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα.

Τότε έπρεπε να περάσεις από συμπληγάδες για να γίνεις ηθοποιός. Και επειδή υπήρχε αυτή η απόσταση από τον κόσμο, δημιουργούνταν μύθοι. Έβλεπες τον ηθοποιό μόνο στη σκηνή του θεάτρου ή αργότερα, στο πανί του κινηματογράφο.

Πώς είναι αυτό το ταξίδι πίσω στο χρόνο;

Είναι απίστευτα ενδιαφέρον! Είναι μαγικό για έναν ηθοποιό γιατί αφήνεις τη φαντασία σου να οργιάζει, βλέπεις φωτογραφίες και ταινίες, μπαίνεις στο παραμύθι και γίνεσαι κι εσύ μέρος του. Οι άνθρωποι αλλιώς περπατούσαν, αλλιώς συμπεριφέρονταν.

Μιλούσαν πιο πολύ, έκαναν συντροφιά για να περνάει η ώρα τους, φορούσαν τα καλά τους για να πάνε κάπου. Και έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και από το ενδυματολαγικό και από το σκηνογραφικό τμήμα.

«Φλόγα και άνεμος» είναι μια από τις νέες μεγάλες παραγωγές της ΕΡΤ.

Ο θυελλώδης έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης, με σκηνικό υπόβαθρο τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας, «ζωντανεύει» μέσα από τα γυρίσματα της νέας σειράς εποχής της ΕΡΤ «Φλόγα και άνεμος», με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Άρη Λεμπεσόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και πολλούς γνωστούς, καταξιωμένους ηθοποιούς και συντελεστές.

Τα γυρίσματα, μετά την πανέμορφη Χίο απ’ όπου ξεκίνησαν, συνεχίζονται εντατικά σε εμβληματικές γωνιές της Αθήνας, του Πειραιά και του Λαυρίου, που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής, και ο φακός της ΕΡΤ καταγράφει τη δράση, εστιάζοντας στους χαρακτήρες και στα συναισθήματα των ηρώων.

Η νέα συναρπαστική μίνι σειρά 12 επεισοδίων, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ και σενάριο Ρένας Ρίγγα, μεταφέρει στη μικρή οθόνη μια καταιγιστική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δυο αντισυμβατικούς και ελεύθερους χαρακτήρες, τον Γέρο της Δημοκρατίας και την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, σε μια εποχή με έντονη πολιτική και πολιτιστική ζωή.

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Ένας έρωτας γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια, που όμως κατάφερε να ζήσει, κρυφά και φανερά, για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Μέσα από την απεικόνιση αυτού του φλογερού έρωτα περνάει όλη η μοίρα της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Αθήνα, 1968. Δικτατορία. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή της καρδιάς, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα).

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Πώς, όμως, γνώρισε ο ιδρυτής της μεγάλης πολιτικής δυναστείας την ηγερία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου; Μέσα από το καλειδοσκόπιο σε παράλληλη δράση ακολουθούμε τους ήρωες, την Κυβέλη (Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) από τα πρώτα τους χρόνια ώς τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους το 1951.

Η ιστορία τους μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χίο. Κοντά τους συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες της θεατρικής και της πολιτικής σκηνής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη (Πέγκυ Τρικαλιώτη), ο Δημήτρης Χορν (Αναστάσης Ροϊλός), ο Μήτσος Μυράτ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) και μέλη των οικογενειών, όπως τη Μιράντα Μυράτ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου (Λυδία Σγουράκη), τον Γιώργο Παπανδρέου του Γεωργίου (Γεράσιμος Σκαφίδας) κ.ά. Το 1968, ο επιτελής της χούντας Γκούβερης (Θέμης Πάνου) και ο λοχαγός (Αργύρης Αγγέλου) βασανίζουν τους ήρωες της ιστορίας μας.

Την Κυβέλη σε νεαρή ηλικία υποδύεται η Μαρία Παπαφωτίου και τον Γεώργιο Παπανδρέου ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Στον ρόλο της Μαρίας Αδριανού, μητέρας της Κυβέλης, η Κόρα Καρβούνη.
Τη Ροζίτα Σεράνο υποδύεται η Δωροθέα Μερκούρη.
Τη μουσική της σειράς, καθώς και το ομότιτλο τραγούδι, υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

«Φλόγα και άνεμος»

Μίνι σειρά 12 επεισοδίων, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου
Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ
Σενάριο: Ρένα Ρίγγα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Λαμπρινή Καρδαρά
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Παραγωγή: RedLine Productions
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, (Κυβέλη), Άρης Λεμπεσόπουλος (Γεώργιος Παπανδρέου), Δημήτρης Καταλειφός (Μιχάλης Κροντηράς), Θέμις Μπαζάκα (Φωτεινή Κροντηρά), Μαρία Παπαφωτίου (Κυβέλη σε νεαρή ηλικία), Γιώργος Τριανταφυλλίδης (Παπανδρέου σε νεαρή ηλικία), Δημήτρης Σαμόλης (Κώστας Θεοδωρίδης), Λευτέρης Βασιλάκης (Αλέξανδρος Παναγούλης), Αργύρης Πανταζάρας (Φώντας), Λένα Παπαληγούρα (Όλγα), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Μαρίκα Κοτοπούλη), Αναστάσης Ροϊλός (Δημήτρης Χορν), Θανάσης Τσαλταμπάσης (Μήτσος Μυράτ), Πέγκυ Σταθακοπούλου (Μιράντα Μυράτ), Λυδία Σγουράκη (Βαλεντίνη Ποταμιάνου), Γεράσιμος Σκαφίδας (Γιώργος Παπανδρέου του Γεωργίου), Θέμης Πάνου (Γκούβερης), Γιώργης Χριστοδούλου (Αττίκ) Αργύρης Αγγέλου (λοχαγός), Ισιδώρα Δωροπούλου (Σοφία Μινέικο), Ελίνα Γιαννάκη (Χρυσούλα Κοτοπούλη), Χριστόδουλος Στυλιανού (Βύρωνας), Μιχάλης Συριόπουλος (Βενιζέλος), Εύα Σιμάτου (Κυβέλη Θεοχάρη), Δημήτρης Μαύρος (Αναστάσης, πατέρας της Κυβέλης), Νικόλας Μπράβος (Σπύρος, οδηγός της Κυβέλης), Γωγώ Κωβαίου (Αγάπη, οικονόμος της Κυβέλης) κ.ά.

Ακολουθήστε στο facebook την σελίδα Φλόγα και Άνεμος Fans

Ακολουθήστε στο facebook την ομάδα Φλόγα και Άνεμος

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ