Ναι, φύγαμε για το Καρπενήσι γεμάτοι όρεξη για νέες εικόνες, γεύσεις και περιπέτειες και αυτό που έχω να πω είναι ότι με το που φτάσαμε εκεί, τα βρήκαμε όλα!
Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτό το ταξίδι; «Με περιπέτεια!», θα σας απαντήσω, αφού το πρώτο μου εγχείρημα φτάνοντας στο Καρπενήσι, ήταν να διασχίσω τη via ferrata – το σιδερένιο μονοπάτι στο επιβλητικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς!
Μετά την απαιτητική διαδρομή, ένα αχνιστό πιάτο με πεντανόστιμη βραστή γίδα με περίμενε στις όχθες του Ταυρωπού, φτιαγμένο με μεράκι από έναν πραγματικό καλλιτέχνη! Το πιάτο αυτό, με γέμισε δύναμη και όρεξη για -τι άλλο;- να μαγειρέψω! Δίχως δεύτερη σκέψη, λοιπόν, έστησα τον μαγειρικό «πάγκο» μου σε μια μαγευτική τοποθεσία αφού ως φόντο μου είχα το γραφικό γεφύρι της Βίνιανης. Τι έφτιαξα; Πεντανόστιμα προσουτοπιτάκια!
Συνταγή για προσουτοπιτάκια
Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γρ. κασέρι, τριμμένο. Παίρνουμε 10 φέτες προσούτο, πασπαλίζουμε τις μισές με πιπέρι και ½ κ.γ. κύμινο και τις καπακώνουμε με τις υπόλοιπες φέτες προσούτο σαν να φτιάχνουμε ένα σάντουιτς. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τις φέτες προσούτο, τις βάζουμε στο μπολ με το κασέρι και ανακατεύουμε καλά με το κασέρι ούτως ώστε να μην κολλήσει το προσούτο και να πάρουμε μια ομοιόμορφη γέμιση. Παίρνουμε 1 ντομάτα, την κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα σπόρια της. Κόβουμε τα 4 κομμάτια της ντομάτας σε μικρά κυβάκια τα οποία ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Παίρνουμε 3 φύλλα κρούστας και κόβουμε το ένα στη μέση κατά μήκος και πάλι στη μέση ώστε να πάρουμε 4 λωρίδες. Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε ηλιέλαιο για το τηγάνισμα. Παίρνουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση και τη βάζουμε στην άκρη της λωρίδας που σχηματίσαμε από το φύλλο κρούστας. Λαδώνουμε με ελαιολαδο το υπόλοιπο φύλλο και γυρνάμε τριγωνικά (σαν να δημιουργούμε ένα τριγωνάκι) μέχρι να φτιάξουμε το προσουτοπιτάκι μας. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο (συνολικά θα χρειαστούμε 50 γρ. ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα πιτάκια μας) να μην ξεραθεί και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει το φύλλο και σερβίρουμε.
Επόμενη στάση μου; Το Μεγάλο Χωριό – ίσως ένα από τα ομορφότερα χωριά του Νομού. Η περιήγησή μου στα γραφικά δρομάκια του με οδήγησε στο σπιτικό της κας. Δήμητρας όπου φτιάξαμε παρέα ένα τοπικό γλυκό, την πάστα! Αφού δοκίμασα και αυτό το εκπληκτικό γλυκό, συνέχισα την βόλτα μου στο χωριό. Πού με έβγαλε; Σε ένα εργαστήριο γεμάτο χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και άλλες γλυκές δημιουργίες φτιαγμένες με τις γεύσεις και τα αρώματα του δάσους. Φεύγοντας, η Στεφανία μου έδωσε μαρμελάδες για το σπίτι, τις οποίες -δεν άντεξα!- τις χρησιμοποίησα για να γεμίσω τα μοναδικά ντόνατς που έφτιαξα αμέσως μετά.
Συνταγή για ντόνατς
Σε ένα γουόκ, ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ, ξύσμα από 1 λεμόνι, 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 πρέζα αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 180 γρ. γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 1 αβγό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν δούμε ότι πλέον δεν μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα με το κουτάλι, αλευρώνουμε τα χέρια μας και το πλάθουμε. Για το αλεύρωμα και γενικά για το άνοιγμα των ντόνατς, θα χρειαστούμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αφήνουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο αφού προηγουμένως το ανοίξουμε σε πάχος 1-1,5 εκ. Παίρνουμε δύο κουπάτ το ένα 6 εκ. και το άλλο 2 εκ. και δίνουμε σχήμα στα ντόνατς μας κόβοντάς τα πρώτα με το μεγάλο κουπάτ και στη συνέχεια δημιουργώντας με το μικρό κουπάτ μια τρύπα στη μέση των μεγάλων. Προσοχή! Δεν κάνουμε σε όλα τρύπα στη μέση. Τα μισά, τα κόβουμε μόνο με το κουπάτ 6 εκ. για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια με μαρμελάδα. Τηγανίζουμε τα ντόνατς σε δύο δόσεις για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν. Μαζί με αυτά, τηγανίζουμε και τα μικρά κομματάκια που κόψαμε με τα μικρά κουπάτ. Όσο τηγανίζονται τα ντόνατς μας ετοιμάζουμε τη κανελοζάχαρη σε ένα μπολ για να τα πασπαλίσουμε, αναμειγνύοντας 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική και 30 γρ. κανέλα. Με το που αφαιρέσουμε τα ντόνατς με την τρύπα από το γουόκ τα ρίχνουμε στο μπολ με την κανελοζάχαρη και τα πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τέλος, κόβουμε τη μέση τα στρογγυλά ντόνατς, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα (θα χρειαστούμε συνολικά 100 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας) και σερβίρουμε.
Η γευσιγνωσία στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας συνεχίστηκε. Μοναδικές γεύσεις με περίμεναν και τις δοκίμασα όλες μία προς μία (ή τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές) έχοντας ως οδηγό τις γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας, οι οποίες διαφυλάττουν και εξελίσσουν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μέσα από πρωτότυπες επιχειρηματικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Μια στάση στο πιο σύγχρονο και ντιζαϊνάτο κρεοπωλείο της περιοχής -ίσως και ενός από τα καλύτερα της χώρας- δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μου! Εκεί συνάντησα τον Βαγγέλη, έναν από τους πιο… καλοντυμένους κρεοπώλες ever ο οποίος με τράταρε μια ιδιαίτερη συνταγή φτιαγμένη με χειροποίητο γίδινο κιμά – τη γνωστή… κεφτέδα!
Μετά από όλα αυτά τα υπέροχα κρέατα που είδα και τις γεύσεις που δοκίμασα, έφτασε η στιγμή να μαγειρέψω ακόμα μία συνταγή. Βασικό υλικό της; Ένας από τους πιο ξακουστούς θησαυρούς της Ευρυτανίας: τα μανιτάρια!
Συνταγή για τηγανιά με άγρια μανιτάρια
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε 5 σκ. σκόρδο και 1 κρεμμύδι. Ρίχνουμε 50 γρ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο τηγάνι. Με τα χέρια μας, σπάμε 350 γρ. άγρια μανιτάρια (πλευρώτους, σιτάκε, μπράουν) και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο και τα φύλλα από 2 κλ. δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά. Σβήνουμε με 50 γρ. ξίδι και προσθέτουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.σ ρίγανη αποξηραμένη, 1 κ.σ. μουστάρδα, 200 γρ. νερό, 1 κ.σ. γεμάτη ζωμό λαχανικών σε βαζάκι, 1 κ.σ. μέλι και 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Και κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας. Ένα μέρος που -πραγματικά- συνδυάζει τα πάντα: υπέροχη φύση, περιπέτεια, απίθανες γεύσεις και -φυσικά- ανθρώπους που κρατούν ζωντανή την παράδοση. Η συμβουλή μου; Ακολουθήστε τα μονοπάτια που σας έδειξα, ανακαλύψτε τις γεύσεις και ζήστε κι εσείς μια αξέχαστη εμπειρία στο Καρπενήσι και τον Νομό Ευρυτανίας. Γιατί; Επειδή είναι -δίχως αμφιβολία- ένα μέρος που μόλις το γνωρίσετε, θα θέλετε να το επισκέπτεστε ξανά και ξανά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ: akispetretzikis.com
Subscribe @ Kitchen Lab: http://bit.ly/akispetretzikis